NO*MIMMI`S KATTERI

OPPDRETT AV BRITISK KORTHÅR

FARGER

Her er et skjema som viser hvordan resultatet kan bli om man blander ulike farge.

Parring mellom to homozygote katter gir begrenset fargeutfall. En homozygot bærer feks. ikke dillusjonsanlegget.

Om to svarte homozygote parres blir resultatet kun svarte(1) avkommer. Mellom to heterozygote kan resultatet bli svart og blått(2).

(1) Også sjokolade om begge er bærere av sjokoladeanlegget. (2) Også lilla og sjokolade om begge er bærere av sjokoladeanlegget.

Eksempelet viser katter som er heterozygote, feks. bærere av dillusjonsanlegget(utvanning)


                              Her er forklaring på FIFe´s fargenummersystem for katt

                                                                     EMS:

Hannkattunger ( * bærere av sjokolade/lillagen)

Hunnkattunger ( * bærere av sjokolade/lillagen)

Det er utrolig mange farger på katt som kommer fra to grunnpigmenter - sort og rødt. Disse pigmentene styres av et O gen (Oransje) som igjen har to varianter. O = oransje, o = ikke oransje.

Katten er bygget opp av et bestemt antall kromosomer, disse er i par og har ulike egenskaper. Kjønnskromosomer har varianten X og Y der hunnkjønn har XX og hannkjønn XY. O/o genet finnes kun på X kromosomer, dvs at hunnkatter har to plasser og hannkatter kun en plass på genet. Derfor reagerer fargen forskjellig på hann og hunnkjønn.

Skillpaddefarge oppstår "kun" på hunnkatt iom. at den har to X-kromosomer(hvor både rød og ikke-rød kan legges). Det hender at en hann også kan være skillpaddefarget som kan skyldes en kromosomfeil, noe som igjen gjør at han sannsynligvis vil være steril siden det er en defekt på kjønnskromosomene.

Dillusjon - fortynnende farger - blått, creme, lilla og fawn. Sort blir blått, rødt blir creme, sjokolade blir lilla og cinnamon blir fawn. Dette genet er reccesivt så dermed må begge foreldrene bære det for å gi disse fargene.

Agouti/mønster - Alle katter har et grunnmønster, men for at det skal synes må agouti-genet(A) være tilstede. Mønsterformene er klassisk tabby/tigret/spottet/ticket - tabby som er i et lokus(gener som har samme egenskap). Av de to genene i samme lokus er den ene dominant og vil avgjøre mønsterformen.

Ticket tabby dominerer over alle. Hvert hårstrå har flere bånd med striper. Denne varianten finnes spesielt hos Somali og abysinner, men også andre.

Spottet tabby er så neste ang. dominans. Det er mest sannsynlig mønster som bryter opp de andre mønstrene. Vises som flekker.

Tigret tabby (makrell) dominerer kun over klassisk tabby. Ser ut som tigerstriper som sitter over hele kroppen og kan variere i bredde.

Klassisk tabby skiller seg en del ut ifra de andre. Den har et karakteristisk sommerfuglformasjon over skulderbladene. Mønsteret går i sirkler og er tykkere. Den vanskligste mønsterformen å få frem iom. at genet er mest reccesivt.

Solide farger - nonagouti (a) er ensfargede katter. Når det gjelder røde/creme katter vil de se mønstret ut da grunnmønsteret skinner igjennom. En kan se på haken til katten om den er solid.

Sølv - et dominant gen ( I ). Dette genet hindrer produksjon av rødt og har dermed kun sorte pigmenter. En solid katt med sølv kalles smoke.

Helhvit - er dominant, men katten kan være bærer av farge. Mange hvite katter er døve og det kreves derfor hørselsattest fra veterinær ved utstilling eller avl. Øyenfarge er varierende.

LITT MER OM FARGER OG MØNSTER

KLASSISK TABBY

TIGRET TABBY

SPOTTET TABBY

TICKET TABBY